Moder Jord är utan tvekan världens största apotek och det finns så mycket att inhämta från naturens växter att man kan hålla sig frisk och stark genom att dricka mycket juice. Det är dock viktigt att man vet vad man sätter i sig så att man kan hitta en bra balans som passar en bäst. Vissa frukter har extremt höga halter av C-vitamin medan andra är mycket bra för människor som lider av järnbrist. Vi skall här ta en titt på några av de vanligaste ämnena som man hittar i vanliga frukter.

C-vitamin

Apelsiner, citroner och grapefrukt innehåller som bekant mycket C-vitamin. Det är en vitamin som är ytterst viktig för vårt immunförsvar liksom för att binda järn till vårt blod. Människor som lider av järnbrist bör därför se till att inte bara sätta i sig extra järn utan även att konsumera mycket C-vitamin för att kroppen bäst skall kunna ta upp mineralen. Vad många dock inte känner till är att man får ännu mera C-vitamin från nyponfrön, hela fem gånger mer, så varför inte blanda i lite av detta i sin juice nästa gång? Svarta vinbär är också en utomordentlig källa för denna livgivande vitamin.

Järn

Många människor, särskilt kvinnor, lider av järnbrist och bland de vanligaste symptomen på brist är att man blir trött och hängig och när den blir allvarligare kan man få svår huvudvärk och näsblödningar. Järnbrist är något man bör hålla ögonen på då den, om den förblir obehandlad under en längre tid, kan leda till svåra sjukdomar som anemi.

Det finns många frukter med extra mycket järn och här kommer citrusfrukterna återigen till undsättning då de dels innehåller mineralen själva men också mycket C-vitamin som hjälper kroppen att binda järnet. Aprikoser, blåbär och fikon innehåller extra mycket järn och i princip alla frukter som är torkade har även höga halter.