Få saker är så goda som en färskpressad apelsinjuice på morgonkvisten. Det är något alldeles speciellt med den där härligt solglada, orangea juicen som ger energi och vitaminer och som smakar så underbart gott. Man mår helt enkelt bra av att dricka den och det känns som att kroppen genomsyras av en massa nyttiga ämnen som ger styrka och kurage för hela dagen.

En apelsinjuice som man pressar själv kan antingen bestå av typiska apelsiner, blodapelsiner eller en blandning av båda två. Man kan också pressa i en citron för lite extra syrlighet och det smakar dessutom riktigt gott att göra det.

Det finns olika former av apelsinpressar och den mest traditionella är den manuella typen som har en räfflad topp som man själv pressar ner och vrider runt apelsinhalvorna på. Det är ganska lätt att göra egentligen, men många föredrar hellre en eldriven sådan så att man slipper ta i under pressandet och bara hålla emot halvorna medan toppen snurrar på egen hand. De flesta apelsinpressar av denna typ brukar fungera så att om man inte pressar nedåt slutar de omedelbart att rotera, men om man sedan fortsätter går de automatiskt i motsatt riktning. På detta vis utvinner man så mycket juice som möjligt ur apelsinerna.

Ett knep som vissa gillar att använda för maximal mängd juice är att värma apelsinerna i en mikrovågsung innan pressandet. För andra känns detta onaturligt och föredrar att hålla apelsinerna rumstempererade. Det är dock viktigt att de inte är kalla då det försvårar pressningen.

Det finns också andra modeller för att pressa apelsiner och bland de näst populäraste hör de manuella apparater där man lägger in halvorna i en slags skål som man sedan stänger till och pressar ner med ett handtag. Man behöver inte ta i alls, så fort skålen pressas nedåt pressas apelsinhalvan mot botten och juicen kommer ut.