Juice är gott alla tider på dygnet men den kanske vanligaste stunden är på morgonen för de flesta människor. Det känns bra att dricka juice då, som att man ger dagen en kickstart med massor av vitaminer och en allmänt fräsch känsla. Med dagens många olika typer av juicemaskiner kan man dessutom göra spännande blandningar och man är inte längre begränsad till den klassiska apelsinjuicen; nej, idag kan man blanda i olika sorters grönsaker, bär och till och med örter och kryddor för att få maximal effekt. Är man en hängiven juiceblandare kan man experimentera in i det oändliga.

Men är morgonen verkligen den bästa tidpunkten för juicedrickande eller är det lika bra, eller till och med bättre, att dricka på eftermiddagen eller kvällen? Det finns som alltid olika teorier om detta men vad många dietister är överens om är att juice passar bättre i kombination med olika vardagssysslor som man kan hålla på med senare på dagen.

Eftersom juice och dess olika ämnen, inklusive socker, tas upp snabbare av kroppen än vanlig mat så är detta till exempel en alldeles utomordentlig booster innan man tränar. Helst skall man inte inta stora mängder, då får man lätt håll om man skall springa, men ett halvt glas färskpressad juice ger kroppen en liten extra kick innan man kör igång. Dessutom får ämnesomsättningen en extra liten push vilket gör att man under själva träningspasset bränner fler kalorier.

Många läkare anser att man inte bör kombinera frukt med måltider då det får kroppen att gå upp i extra varv och få svårt att smälta det man konsumerat. Det beror framför allt på att frukt innehåller olika syror och socker som gör att kroppen måste smälta två helt olika typer av ämnen, vilket bara är påfrestande. Däremot kan man neutralisera det genom att inkorporera grönsaker i sin juice, vilket gör att man visst kan dricka något färskpressat till sin måltid om man tycker att det är gott.