Om man tycker om juice är steget till smoothies inte speciellt långt. Detta är en trend som hållit på i många årtionden sedan den startade i USA men nu har den även tagit Sverige med storm. Dels har det att göra med populärkultur men också med det faktum att man idag har tillgång till ett stort utbud överkomliga juicemaskiner i vanliga hem. Svenskar gör juice hemma mer än någonsin och eftersom de flesta gärna vill vara hälsosamma har det blivit en del av livsstilen.

Skillnaden mellan en vanlig juice och en smoothie är att den sistnämnda även innehåller yoghurt. Detta är baserat på en lång tradition i många asiatiska länder där frukt och mejeriprodukter blandas delikat, men det var i samband med uppfinningen av blendern som man i USA började experimentera med konceptet. En smoothie är en slags blandning av dryck och måltid och beroende på vad man har i den kan man få i sig mycket nyttigt som vitaminer och mineraler.

Ett typiskt smoothierecept är att till exempel blanda jordgubbar, bananer och yoghurt i en blender och detta har länge uppfattats som ett mycket hälsosammare alternativ till milkshake, där man ersätter yoghurten med glass.

Är man vegan eller laktosintolerant kan man ersätta yoghurten med till exempel soja eller mandelmjölk och resultatet blir minst lika gott, om inte godare. Hälsoexperterna varnar dock för de stora mängder socker som man lätt får i sig med denna dryck eftersom frukt innehåller stora mängder fruktos så idag är det vanligt att man även blandar i grönsaker. Det går till exempel att blanda en morot med blåbär och en vaniljsojamjölk vilket blir hur gott som helst.

En färsk smoothie passar mycket bra som ett mellanmål mellan huvudmåltiderna och om man tränar är det en god idé att dricka en efter passet, då det hjälper kroppen att återhämta sig.